DRUGA STRANA SVEGA DOKUMENTARNI FILM -  KULTURNI CENTAR ZRENJANIN HD
online.guardiansofthegalaxyvol2online.com
DRUGA STRANA SVEGA DOKUMENTARNI FILM - KULTURNI CENTAR ZRENJANIN
00:00:00 / 00:6:22

DRUGA STRANA SVEGA DOKUMENTARNI FILM - KULTURNI CENTAR ZRENJANIN

IPMedia Zrenjanin
292 views
Runtime: 00:6:22
Published on Jan 22, 2018
Dokumentarni film Mile Turajlić – “Druga strana svega” prikazan je u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Dokumentarni film kao portret porodice kao simbol političkih nemira u društvu, osvojio je glavnu nagradu 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film na IDFA, dodeljena je Mili Turajlić 22. novembra na svečanoj ceremoniji tog najprestižnijeg festivala filmske dokumentaristike, čiji je žiri istakao da “Druga strana svega” slojevitim filmskim jezikom vešto spaja istorijsko i lično.

Da film definitivno zavređuju pažnju šire javnosti potvrđuju i utisci koji je proizveo na publiku koja je zajedno sa autorkom Milom i glavnom akterkom dugogodišnjom građanskim aktivistkinjom, njenom majkom Srbijankom Turlajić na interesantan način vraćena u prošlost kroz priču jedne porodice. Tu se istorijski događaji prepliću sa individualnom pričom. Otvoreno je i niz pitanja koja su sve vreme prisutna u ljudima, o smislu i besmislu komunizma, socijalizma, ratovanja, svih revolucija i pokušaja revolucija od završetka Drugog svetskog rata pa na ovamo. Tu su i studenske demonstracije, političke priče, raspad Jugoslavije, sankcije, inflacija, stradanja na ratištima, petooktobarske promene i vreme sadašnje. Kroz tih 100 minuta trajanja filma rečeno je sve ono što je ostalo nedorečeno. I da li se vredelo boriti i zbog čega sve te godine? Zanimljiva su bila i razmišljanja o tome koliko se moglo i da li se uopšte moglo i potvrde da se o pitanju zemlje uvek rešavalo negde drugde. Film govori o sposobnosti i nesposobnosti onih umesto kojih su drugi odlučivali. I o tome koliko se nisu snašli u izazovima koji su bili pred njima.

Zaključana vrata u svojevremeno podeljenom stanu u Beogradu predstavljala su 70 godina barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke, univerzitetske profesorke i dugogodišnje građanske aktivistkinje o njenoj borbi i razočaranjima, hronika njihove porodice postaje i portret društva tokom političkih nemira, postavljajući pitanje da li i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

“Jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u regionu. U prostoru u kojem su prošlost i sadašnjost u neprestanom dijalogu otkrivamo lik koji inspiriše. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku – prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski strukturisana, lepota ovog lika naprosto odjekuje”, naveo je žiri koji su činili Zaradasht Ahmed (Norvesska), Galia Bador (Izrael), Ernesto Pardo (Urugvaj), Diana Sanchez (Kanada) i Frank Scheffer (Holandija).

Nakon projekcije filma publika je imala priliku da porazgovara sa autorkom filma i njenom majkom